30 september – 20:01 uur


Het kan verkeren: vorig jaar rond deze tijd waren er slechts twee Nederlandse clubs in Europa vertegenwoordigd en leken we steeds verder af te glijden op de UEFA coëfficiënten ranglijst. Hoe anders is de situatie een jaar later, waarbij er nog vier Nederlandse clubs actief zijn in de groepsfase van de Champions League en Europa League. Alle kans om een inhaalslag te maken ten opzichte van de concurrentie. In dit artikel kijken we naar de concurrentie van Nederland, tegen welke clubs zij uitkomen in de Champions League.

De coëfficiënten puntentelling voor de Champions League:

 • 2 punten voor een overwinning
 • 1 punt voor een gelijkspel
 • Kwalificatie voor de volgende ronde levert maar liefst 5 bonuspunten
 • Het bereiken van de kwart-, halve- en finale levert 1 bonuspunt

Let op: dit puntenaantal moet worden gedeeld door het aantal deelnemende clubs per land. Voor Nederland moet dit puntenaantal dus door 5 worden gedeeld.

 1. be België

Dinsdag 1 oktober 18.55 uur  Real Madrid – be Club Brugge

Club Brugge speelde zijn eerste wedstrijd gelijk in de Champions League tegen Galatasaray. De tweede wedstrijd is een interessante: uit tegen Real Madrid. Voor beide teams staat een hoop op het spel. Real Madrid verloor kansloos met 3-0 tegen PSG. Bij een nederlaag voor de Spanjaarden zal de positie van Zidane verder onder druk komen te staan en haalt Club Brugge belangrijke punten binnen voor de coëfficiënten ranglijst.

Stand poule A:

 1. PSG 1 – 3
 2. Club Brugge 1-1
 3. Galatasaray 1-1
 4. Real Madrid 1-0

Woensdag 2 oktober 18.55 uur  be Genk – Napoli

Genk heeft wat goed te maken na de blamage uit tegen Red Bull Salzburg. Uit in Oostenrijk werden ze maar liefst met 6-2 verslagen. Nu wacht de thuiswedstrijd tegen Napoli. Een pittig duel. De Italianen hebben tot nu toe de meeste doelpunten voor in de Serie A. Voor de Belgen te hopen dat de defensie ditmaal niet zo lek is als een mandje.

Stand poule E:

 1. Salzburg 1-3
 2. Napoli 1-3
 3. Liverpool 1-0
 4. Genk 1-0
 1. ua Oekraïne

Dinsdag 1 oktober 18.55 uur Atalanta Bergamo – ua Shakhtar Donetsk 

In Poule C een wedstrijd waar veel van afhangt: aanhaken om me te doen om plaats 2 en 3, of tijdelijk afhaken. Zowel Atalanta als Shakhtar Donetsk wisten geen punten te pakken tegen respectievelijk Dinamo Zagreb en Manchester City.

Stand Poule C:

 1. Dinamo Zagreb 1-3
 2. Mancehester City 1-3
 3. Shakthar Donetsk 1-0
 4. Atalanta Bergamo 1-0
 1. tr Turkije

Dinsdag 1 oktober 21.00 uur tr Galatasaray – PSG 

Turkije heeft één club in de Champions League, Galatasaray, zij zijn al reeds besproken. Donderdag komen er echter nog wel drie Turkse ploegen in de Europa League in actie. Daarover later meer.

 1. at Oostenrijk

Woensdag 2 oktober 21.00 uur Liverpool – at Red Bull Salzburg

Oostenrijk heeft één club in de Champions League, Red Bull Salzburg, zij zijn al reeds besproken.

Woensdag volgt een voorbeschouwing (van clubs uit de concurrerende landen) op de eerste speelronde in de Europa League.