Nederland start de groepsfase van de CL & EL met vier clubs, een ongekende luxe. Ajax begon de eerste speelronde dinsdagavond uitstekend met een 3-0 overwinning op Lille. Aan AZ, Feyenoord en PSV om deze start donderdag een goed vervolg te geven. De tegenstanders zijn respectievelijk Partizan, Rangers en Sporting Lissabon. In dit artikel blikken we vooruit op deze wedstrijden en bekijken de stand op de coëfficiënten ranglijst. Kan Nederland de 9e plek vasthouden?


Punten Champions League

Welke ploegen pakten er deze CL ronde punten voor hun land? Een overzicht (we focussen ons alleen op Nederland en concurrenten op de ranglijst):

  • #8 be België: Verlies Genk + Gelijkspel Club Brugge = 1 punt / 5 = 0.200 coëfficiëntpunt
  • #9 nl Nederland: Winst Ajax = 2 punten / 5 = 0.400 coëfficiëntpunt
  • #10 ua Oekraïne: Verlies Shakthar = 0 punten
  • #11 tr Turkije: Gelijkspel Galatasaray = 1 punt / 5 = 0.200 coëfficiëntpunt
  • #12 at Oostenrijk: Winst Salzburg = 2 punten / 5 = 0.400 coëfficiëntpunt

Check hier de gehele UEFA coëfficiënten ranglijst

Nederland heeft dus een zeer lichte voorsprong op achtervolgers Oekraïne (0.050) en Turkije (0.150). Voor AZ, Feyenoord en PSV wacht donderdag dus de belangrijke taak om resultaat te boeken. Vooral omdat er ook drie Turkse- en twee clubs uit Oekraïne in actie komen.

Europa League tegenstanders

Tegen wie spelen de Nederlandse clubs, en hebben ze een kans? We bekijken de kansen per wedstrijd. Voor de EL geldt dezelfde puntentelling als in de CL. Bij winst krijg je 2 punten, voor een gelijkspel 1 punt. Dit puntenaantal moet worden gedeeld door het aantal deelnemers per land. Voor Nederland, België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk betekent dat het aantal punten allemaal door 5 gedeeld te worden.

PSV – Sporting Lissabon

De Eindhovenaren trappen donderdag om 18:55 uur thuis af. PSV kent een uitstekende generale repetitie met een 5-0 overwinning op Vitesse, waarin Donyell Malen alle doelpunten voor zijn rekening nam. Sporting speelde zondag met 1-1 gelijk in het uitduel tegen Boavista. De Portugezen kennen met 8 punten uit 5 wedstrijden een stroeve start in de competitie. Maar het blijft natuurlijk een gevaarlijke outsider. Het eindigde de afgelopen jaren steevast op plek drie achter FC Porto en Benfica. Op wie moeten we letten? Bruno Fernandes, de nummer 10 van Sporting, vindt het net erg makkelijk. Verder heeft het, zoals meer Portugese ploegen, een grote Zuid-Amerikaanse enclave. Zo staat Uruguayaan Sebastián Coates centraal achterin en vinden we de Argentijnen Vietto en Acuña voorin terug. PSV mist donderdag zeker Érick Gutiérrez, de logische vervanger voor de Mexicaan lijkt Jorrit Hendrix. Verder lijkt de opstelling van afgelopen wedstrijd tegen Vitesse intact te worden gehouden. PSV zit verder met Rosenborg en LASK in de poule, Sporting lijkt de zwaarste tegenstander.

Rangers – Feyenoord

Rangers is alweer een tijdje actief op het hoogste niveau in Schotland. Onder leiding van trainer Steven Gerard wist het zich dit seizoen via St Joseph’s FC (Gibraltar), Progrès Niedercorn (Luxemburg), FC Midtjylland (Denemarken) en Legia Warschau (Polen) te kwalificeren voor het Europese toernooi. Rangers won afgelopen weekend met 3-1 van Livingston, maar verloor een week eerder al de clash tegen Celtic. Bij de Rangers komen we in de voorhoede Jermain Defoe tegen, de 36-jarige spits kan het doel zeker nog vinden. Verder is het goed om  aanvaller Alfredo Morelos in de gaten te houden, deze Colombiaan scoort er op los in Schotland. Dan Feyenoord, Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen keren terug van blessures en zitten bij de selectie. De kans is echter niet groot dat het duo in de basis begint. Een aanval met Berghuis en Larsson op de flanken en Narsingh in de spits lijkt waarschijnlijker. Hopelijk kunnen ze het de Schotse verdediging lastig maken zodat de potten tegen FC Porto en Young Boys minder onder druk komen te staan.

Partizan – AZ

Waar Sporting en Rangers mogelijk meer aanspreken is Partizan een relatief onbekende tegenstander. De club uit Belgrado staat momenteel vijfde in de Servische competitie. We komen weinig bekenden tegen in de selectie van Partizan. Wel opvallend is dat de 16-jarige Filip Stevanović al vier keer scoorde voor de ploeg. Wil AZ kans maken op de volgende ronde dan zal het resultaat moeten boeken tegen zowel Partizan als mede groepsgenoot Astana. Een stunt tegen het grote Manchester United lijkt uitgesloten. Erg sfeervol zal het donderdag niet worden in het Stadion Partizana. De club heeft namelijk een straf van de UEFA gekregen waardoor het een duel zonder publiek moet afwerken. Alle ogen thuis zullen bij de Alkmaarders gericht zijn op het aanvals-trio Idrissi, Boadu en Stengs. Elke wedstrijd creëren ze vele kansen, het afmaken ontbrak echter vaak in de kwalificatie wedstrijden.

Wij denken dat we met 4 punten (2 overwinningen of 1 overwinning en 2 gelijke spelen) tevreden kunnen zijn. Dat zou 0.800 coëfficiëntpunt betekenen voor Nederland.

Programma concurrenten

De concurrenten uit België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk zullen donderdag ongetwijfeld punten gaan pakken. Al krijgen de Turkse ploegen het tegen Getafe, AS Roma en Slovan Bratislava waarschijnlijk wel erg lastig. We hebben een speciaal overzicht gemaakt van het speelschema van de clubs uit concurrerende landen. Laten we hopen dat de coëfficiëntenpolonaise kan worden doorgezet!