Nog maar net bijgekomen van de mooie overwinning, en daardoor kwalificatie voor CL, van Ajax op APOEL Nicosia volgt nog een belangrijke dag. Vandaag kunnen AZ, Feyenoord en PSV zich kwalificeren voor de Europa League. Mocht dat alle drie de clubs lukken, dan spelen de Nederlandse ploegen in totaal 24 groepswedstrijden (4 x 6)! Tevens vindt vanavond om 18:00 uur de loting van de Champions League plaats. Welke clubs kan Ajax het beste, coëfficiënten wise, loten?

Feyenoord en PSV bijna zeker van EL

Het wordt vanavond vooral spannend bij AZ tegen Antwerp. Feyenoord en PSV wisten hun heenduel al met 3-0 te winnen. De Alkmaarders speelden thuis met 1-1 gelijk en zal dus flink aan de bak moeten tegen de Belgen. Mochten alle drie de clubs doorgaan dan kan er een ongekend coëfficiënten punten aantal behaald worden dit seizoen. Vanavond krijgen de clubs 1 punt voor een overwinning en 0,5 punt voor een gelijkspel (bonuspunten worden niet toegekend bij plaatsing EL). Maar de echte punten zullen in de groepsfase verdiend kunnen worden. Elke club heeft dan zes wedstrijden om punten te vergaren.

We gaan even van het positieve uit vanavond: 3 x winst betekent (3 x 1 punt) / 5 ploegen = 0.600 coëfficiëntpunt erbij. De Oostenrijkse clubs komen niet in actie, dus we kunnen opnieuw uitlopen. De blik kan zelfs op Turkije, Oekraïne en België, daarover later meer. Vanavond een vroege EL avond, het programma van de NL’se clubs:

19:00 cy Apollon Limasol nl PSV
19:30 il Hapoel Be’er Sheva nl Feyenoord
19:30 be Antwerp nl AZ

Loting Champions League

Vanavond om 18:00 uur wordt er ook geloot voor de groepsfase van de CL. Mede door de goede Europese prestaties van vorige seizoenen zit Ajax in Pot 2. Daardoor worden enkele grootmachten als Real Madrid, Atlético, Borussia Dortmund en angstgegner Tottenham Hotspur ontlopen. De potindeling werkt als volgt: in Pot 1 worden de winnaar van de CL, EL en kampioenen van de zes sterkste landen ingedeeld. De potten 2 t/m 4  worden op basis van clubcoëfficiënt ingedeeld. Overige regels:

  • Je kunt niet met een club uit je eigen land in een poule zitten
  • Clubs uit Rusland en Oekraïne kunnen niet bij elkaar zitten

Volledige potindeling:

Pot 1

Club Coëf
england Liverpool CL Kampioen
england Chelsea EL Kampioen
es FC Barcelona Kampioen
england Manchester City Kampioen
it Juventus Kampioen
de FC Bayern München Kampioen
fr Paris Saint Germain Kampioen
ru FK Zenit Sint-Petersburg Kampioen

Pot 2

Club Coëf
es Real Madrid 146.000
es Atlético Madrid 127.000
de Borussia Dortmund 85.000
it Napoli 80.000
ua Shakhtar Donetsk 80.000
england Tottenham Hotspur 78.000
nl AJAX 70.500
pt Benfica 68.000

Pot 3

Club Coëf
fr Olympique Lyon 61.500
de Bayer Leverkusen 61.000
at Red Bull Salzburg 54.500
gr Olympiacos 44.000
be Club Brugge 39.500
es Valencia 37.000
it Internazionale 31.000
hr Dinamo Zagreb 29.500

Pot 4

Club Coëf
ru Lokomotiv Moskou 28.500
be KRC Genk 25.000
tr Galatasaray 22.500
de RB Leipzig 22.000
cz Slavia Praag 21.500
rs Rode Ster Belgrado 16.750
it Atalanta Bergamo 14.945
fr Lille 11.699

Welke loting is gunstig voor Ajax?

Om de meeste punten te behalen en door te stromen naar de knock-outfase zijn mindere tegenstanders natuurlijk gunstig om tegen te loten. Maar met de blik op de concurrentie kan het voordelig zijn om clubs uit landen als Oostenrijk, Turkije, Oekraïne en België te loten. Zo kan Ajax niet alleen punten pakken voor Nederland maar tevens de concurrentie uitschakelen. Uit Pot 3 zouden Red Bull Salzburg en Club Brugge dus mooie tegenstanders zijn. Clubs van concurrerende landen in Pot 4 zijn Genk en Galatasaray. De loting is live te zien via Eurosport en via de stream van UEFA.

Zelf een loting simuleren? Er is een mooie website gemaakt waar je zelf de balletjes kan kiezen. Alle ploegen zijn up to date. Met welke clubs zit Ajax bij jou in een poule?

Blik op België?

We willen niet te voorbarig zijn. Maar na vanavond kunnen we de focus mogelijk niet alleen op #10 Turkije en #9 Oekraïne leggen, maar ook op #8 België. Dit alles hangt af van AZ. Mocht de ploeg van trainer Arne Slot doorgaan ten koste van Antwerp, en Ajax nog tegen Club Brugge of Genk loten dan kan de aanval op plek acht worden ingezet.

Het verschil met België bedraagt momenteel  3.850 punten (33.600 – 29.750). Dit is een behoorlijk aantal, maar niet onoverbrugbaar. Nederland heeft dan wel een super seizoen nodig, en België het tegenovergestelde. Na vanavond en de loting voor de Europa League morgen weten we meer!