Ajax kan deze week zorgen voor een zogeheten coëfficiëntenpolonaise of een coëfficiëntenmalaise. Alles hangt af van het resultaat tegen cy APOEL Nicosia vanavond. Bij winst verzekeren de Amsterdammers zich van de Champions League. Het kan dan tientallen miljoenen bijschrijven op de, al goed gespekte, bankrekening. Bij verlies speelt Ajax in de Europa League. Op deze site kijken we vooral naar hoeveel coëfficiëntenpunten dit Nederland op kan leveren. En is het eigenlijk niet voordeliger om, qua punten, in de Europa League uit te komen?


Om deze vraag te beantwoorden moeten we de puntentelling van de UEFA er bij pakken. Deze is als volgt (let op: deze punten worden gegeven vanaf de groepsfase van beide toernooien, voor de kwalificatie worden punten gehalveerd):

 • 2 punten voor een overwinning (zowel CL als EL)
 • 1 punt voor een gelijkspel (zowel CL als EL)
 • 4 bonuspunten voor kwalificatie CL
 • 5 bonuspunten voor bereiken knock-outfase CL
 • 1 bonuspunt voor bereiken kwart-, halve- en finale (zowel CL als EL)

Hoe ver moet je in de Europa League geraken om hetzelfde aantal coëfficiëntenpunten te behalen i.v.t. de Champions League?

Het verschil in puntentelling met de CL en EL zijn dus de bonuspunten voor het bereiken van de CL en het kwalificeren voor de knock-outfase. In onderstaande scenario’s berekenen we hoeveel extra rondes je in de EL moet bereiken om hetzelfde aantal punten te behalen, als dat je in de CL zou doen. De vergelijking kan niet 1 op 1 worden doorgevoerd, omdat je natuurlijk afhankelijk bent van de resultaten. We beschouwen daarom de groepsfase wedstrijden als ceteris paribus (alles wedstrijden CL en EL zelfde uitkomst).  En per doorkomen van de groepsfase rekenen we 3 punten (1 overwinning & 1 gelijkspel).

Scenario 1

Ajax bereikt de groepsfase van de CL, maar strandt daar:

 • Winst kwalificatiewedstrijd (tegen cy APOEL Nicosia): 1 punt
 • Plaatsing CL: 4 bonuspunten
 • Totaal 5 punten extra

Dan zou je in de Europa League minimaal tot de 8e finale moeten komen:

 • 16e finale EL: 3 punten
 • 8e finale: EL: min. 2 punten

Scenario 2

Ajax bereikt de groepsfase van de CL + de knock-outfase maar wordt dan uitgeschakeld.

 • Winst kwalificatiewedstrijd (tegen cy APOEL Nicosia): 1 punt
 • Plaatsing CL: 4 bonuspunten
 • Plaatsing knock-out fase CL: 5 punten
 • Totaal 10 punten extra

Stel Ajax haalt dus hetzelfde aantal punten in de groepsfase van de EL als in de CL, dan zou het 10 punten extra moeten behalen.

 • Wedstrijden 16e finale EL: 3 punten
 • Wedstrijden 8e finale EL: 3 punten
 • Wedstrijden Kwartfinale EL: 3 punten + 1 bonuspunt voor bereiken kwartfinale
 • Behalen halve finale EL: 1 punt
 • Totaal: 11 punten

Je zou dus tot de halve finale moeten geraken om evenveel punten te behalen als uitschakeling in de 8e ronde van de CL (CL kent geen 16e finale).

Haalt Ajax de kwartfinale in de Champions League dan valt er in de Europa League niet tegen op te spelen, qua coëfficiëntenpunten dan.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid dat je uitgeschakeld wordt in de groepsfase van de CL, maar als nummer 3 doorgaat in de EL.

Conclusie

Hopelijk is bovenstaand verhaal nog enigszins helder. Als je de moeilijkheidsgraad van beide toernooien meeneemt maakt het voor de coëfficiëntenpunten niet eens zoveel uit, als je vergelijkt hoever je in de CL & EL moet komen. Maar reken je de tientallen miljoenen erbij die Ajax ontvangt als het doorstoot naar de CL, dan is het wel duidelijk: het is vanavond zeer belangrijk dat Ajax wint. Daarnaast heeft de ploeg van trainer Erik ten Hag vorig jaar ook laten zien dat het ver (halve finale) kan komen in het hoofdtoernooi.