Nederland staat aan de vooravond van een cruciale week Europees voetbal. Het begint er steeds meer op te lijken dat de inktzwarte periode het Nederlands voetbal achter zich heeft gelaten, waarbij de maanden juli en augustus steevast het eindstation was van vele Eredivisie clubs. Zowel Ajax, Feyenoord, PSV én AZ kunnen ervoor zorgen dat de weg omhoog definitief is ingezet.


Ajax trapt af

Ajax kan deze week voor de meeste coëfficiëntenpunten zorgen. Niet alleen om 4 extra bonuspunten binnen te halen, maar ook om Cyprus (voorlopig) van zich af te schudden op de Coëfficiënten ranglijst. De 4 extra bonuspunten die Nederland krijgt voor kwalificatie voor de Champions League, moet echter wel gedeeld worden door de 5 ploegen die in Europa zijn uitgekomen. Dit levert Nederland dus een bonus op van 0.8 punt. Om dit te realiseren, moet Ajax winnen in de eigen Johan Cruijff Arena van Apoel Nicosia.

PSV en Feyenoord met anderhalf been in Europa League

PSV en Feyenoord staan met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League. Beide teams wisten te winnen met een klinkende 3-0 zege op respectievelijk Apollon Limassol en Hapoel Beer Sheeva. Bij kwalificatie voor Europa League-voetbal levert dit echter geen bonuspunten op voor Nederland.

AZ moet flink aan de bak

AZ speelde een prima wedstrijd tegen Royal Antwerp, maar beloonde zichzelf niet en speelde met 1-1 ‘thuis’ in Enschede gelijk. Hierdoor lijkt het erop dat AZ op voorhand de lastigste papieren heeft. Echter de mannen van Slot hebben genoeg kwaliteiten om te scoren. Voordeel? Ook Royal Antwerp speelt niet thuis, maar in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Ajax – Apoel Nicosia (0-0)

Apollon Limassol – PSV (0-3)

Hapoel Beer Sheeva – Feyenoord (0-3)

Royal Antwerp – AZ (1-1)

Concurrentie Nederland Coëfficiënten

cy Cyprus

Cyprus heeft nog twee ijzers in het vuur (Apoel Nicosia en Apollon Limassol). Echter spelen deze beide tegen Ajax en PSV. De Nederlandse clubs kunnen ervoor zorgen dat Cyprus in augustus al uitgeschakeld is.

at Oostenrijk

Oostenrijk wordt sinds een paar jaar als dé concurrent van Nederland gezien, als het gaat om een rechtstreeks ticket voor de Champions League. Op dit moment is Nederland diegene die de belangrijke elfde plaats in bezit heeft.

Welke clubs zijn nog actief in Europa?

Champions League (poulefase)

 • Red Bull Salzburg 

Champions League (playoffs)

 • LASK Linz (0-1 achterstand tegen Club Brugge)

Europa League (poulefase)

 • Wolfsberger AC

tr Turkije

Champions League (poulefase)

 • Galatarasaray

Europa League (poulefase)

 • Besiktas
 • Istanbul Basaksehir 

Europa League (playoffs)

 • Trabzonspor (1-3 winst teggen AEK Athene)

ua Oekraïne

Champions League (poulefase)

 • Shakhtar Dontesk

Europa League (poulefase)

 • Dinamo Kiev
 • Oleksandriya

 Europa League (playoffs)

 • Zorya Luhansk (3-1 nederlaag tegen Espanyol)

 Nederland plaats 11 coëfficiënten?

Na komende donderdag maken we de balans op en weten we of de zogenaamde coëfficiëntenpolonaise in gang kan worden gezet.